Na waszym miejscu bym napisal jakies zbiorowe pisemko do SAP z linkiem do tego tematu bo jak znam zycie ludzi z tym problemem bedzie przybywac
O2 FL 1.4 tsi - terkotanie dochodzące z tylnej części auta
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez yerbaW czym pomógł komus Twoj post?
Otóż IMO najgłupszą odpowiedzią jaką można udzielić na forum jest -> "jedź do ASO" :lol:
Oczywiście, że wiele osób, posiadające nowe auta, do tego ASO pojadą, co tam wiele, pewnie wszyscy, tylko, że w takim razie zawracanie sobie głowy czymkolwiek związanym z samochodem jest zupełnie pozbawione sensu.
Masz auto na gwarancji i masz z nim problem to jedź do ASO i nie ma o czym dyskutować, dzieki forum dowiedziałaś się, że zdarza się to w innych autach i... jedź do ASO.
Postaram się jeszcze bardziej Ci przyblizyć mój punkt widzenia: otóż musisz sobie zdawać sprawę, NIESTETY, ale tak jest, że po zakupie Skody, wielokrotnie ze swoim problem zostaniesz zupełnie sama i nie pomoże Ci w tym ani posiadanie gwarancji ani nic innego, oprócz posiadania w ASO jakiejś zaprzyjaźnionej osoby
Dodatkowo, musisz liczyć się z tym, że ASO wielokrotnie traktuje nas wszystkich jak idiotów a kobiety (które z definicji niejako nie mają pojęcia o autach) ZWŁASZCZA, chociaz akurat MOIM ZDANIEM, to właśnie one powinny zostać obdarzone szczególnym zainteresowaniem w przypadku samochodowych problemów.
A w czym miał pomóc mój post.
Otóż w tym, żeby zaoszczędzić sobie nerwów, czasu i (często) borykania się z problemami, których przed wizytą w ASO nie było.
I forum, jest min. od tego, że jak któryś z kolegów rozwiąże ten, mam nadzieję, błahy i kosmetyczny problem, to on na pewno nie zostawi Cię samej i na pewno każdy chętnie Ci pomoże
Tym bardziej masz na to szanse mieszkając w dużym mieście.
Oczywiście, są tacy, którzy bedą do ASO jeździć, walczyć o swoje itd. i ja jestem jak najbardziej za, dlatego, że moja postawa - całkowita rezygnacja z ASO, w żadnym stopniu nie poprawia jakości oferowanych tam usług, dlatego chwała tym, którym jeszcze się chce, może to dzięki nim, będzie kiedyś normalnie
Ja niestety nie mam na to czasu, nerwów i pieniędzy i już dawno ASO mnie ze swoich usług wyleczyło.
Myślałem, że wspólnie szukamy, nawet trochę po omacku przyczyny i próbujemy problem rozwiązać, jeżeli się myliłem -> jedźcie do ASO, zdaję się, że już kilku osobom udało się odbić od ściany :?
A na koniec bardzio Cię proszę o troszeczkę powściągliwości w swoich sądach, tym bardziej, jeżeli, jak sama mówisz, nie bardzo się na tym znasz.
(barrrrrrrdzo się cieszę, że kolejna kobieta dołączyła do nas)
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwcoraz bardziej stawiam na pompę... :idea:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KarpiePosłuchałem dokładnie z każdej strony i u mnie ten objaw dzisiaj nie występuje ani przy zimnym, ani przy ciepłym silniku. Temperatura na zewnątrz podniosła się do ok. zera. Może jednak to słychać tylko na mrozie?
Dorzuce, że jak czasme czekam na żonę jak wyjdzie z pracy i zdaża się że auto pracuje z 20 minut na wolnych obrotach to tyrkota jak zwariowane. Po jednym takim oczekiwaniu pojechalem do ASO i oni tego nie uslyszeli bo jak przejechałem doslownie 3 km to troche zelzylo a nie mialem czasu czekac tam znow z 15 minut. Może mi się wydaje ale czasem nasila się to jakbym stanął autem pod delikatnym kątem np. prawą stroną na chodniku a lewą na ulicy... i bądź tu mądry.
Ja myślę, że dojdziemy co jest grane.
Na wiosnę można czekać aby przestało, ale co to za radosc jak w przyszłą zimę to wróci, jesli to przyczyna mrozów jest wogole.Pozdrawiam
Piotr
Komentarz
-
-
Andys, tu chodzi o elektryczną pompę paliwową która znajduje się baku.
Piotr AMP, spróbuj nagrać ten dźwięk i też podjedź gdzieś gdzie mają kanał i obejrzyj auto odpalone od spodu jak napisał szkoda, inaczej to będziesz się z tym woził w nieskończoność. :wink:Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez yerbaW czym pomógł komus Twoj post?
A na koniec bardzio Cię proszę o troszeczkę powściągliwości w swoich sądach, tym bardziej, jeżeli, jak sama mówisz, nie bardzo się na tym znasz.
(barrrrrrrdzo się cieszę, że kolejna kobieta dołączyła do nas)
Z ASO jest jak z lekarzem. Trzeba poszperac w internecie, przekopac setki stron i malymi kroczkami dosc do tego co jest nie tak. Wtedy mozna isc na wizyte i powiedziec co dolega. Podobnie z ASO. Wiekszosc panow moze potrafi olej wymienic, swiece, klocki, ale niewiele wiecej. Jak nie wiedza co sie dzieje z autem, to udaja, ze oni nic nie slysza.
Ja bardzo chetnie skorzystam z rad i doswiadczen kolegow z forum. Skoro okaze sie, ze to pompa paliwowa, podjade do aso i zażądam, by ja sprawdzili i wymienili. I takich rad poszukuje na forum, a nie typu zajrzyj sobie do wydechu, bo najzwyczajniej w świecie nic mi to nie da i nie o to sie tu rozchodzi. Konkret.
Piotr AMP:
U mnie jest tak, ze gdy robie dluzsza trase, to pozniej jest cisza. Wystarczy, ze chwile postoi i juz sie zaczyna koncert...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Piotr AMPMoże mi się wydaje ale czasem nasila się to jakbym stanął autem pod delikatnym kątem np. prawą stroną na chodniku a lewą na ulicy... i bądź tu mądry.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez yerbaWydaje mi sie, ze gdy w baku jest mniej paliwa, mniej to slychac. Gdy zalalam do pelna odglos sie nasilal. Czy to kolejny trop w kierunku pompy?Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Wracam z ASO. U mnie oprócz terkotania było jeszcze telepanie. Telepała się osłona termiczna, a terkocze...
... pompa paliwa.
W odpalonej testowej octavi z pompy paliwa dochodzi tylko szum. U mnie jest terkotanie!
Mechanik stwierdził, że pompa do wymiany, ale szef serwisu musi dopiero wysłać zapytanie do SKODA POLSKA czy mogą taką pompę wymienić na gwarancji. Jak będzie odmowa to robię dym.
Tak jak pisałem w poprzednim poście. Sprawdźcie u siebie jak działa pompa paliwa. Jestem na 99% przekonany, że tu jest problem.Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM
Komentarz
-
-
Po przeczytaniu powyższych postów przejechałem się autem i dokładnie przysłuchiwałem - włącznie z tym, że nagrałem sobie ten dźwięk, pokombinowałem z przytrzymaniem końcówki wydechu, podniosłem tylną kanapę...
No i... obawiam się, że koledzy mają rację i że to jest pompa - u mnie przytrzymanie końcówki wydechu nic nie zmienia w pojawiającym się odgłosie - a jak zwykle dźwięk znika po dodaniu gazu - czyli paliwa leci więcej więc i pompa niewiedzieć czemu cichnie...
W każdym razie mam jeszcze dodatkowe pytanie zatem.
Jakie spalanie macie Panowie w swoich autach? Większe niż to co można poczytać o średnim spalaniu Octavii z 1.4 TSI?
Bo u mnie komputer pokazuje tragiczne 11,4 l. Auto w obecnych warunkach jeżdżone głównie w mieście na krótkich odcinkach (z reguły nie zdąży się rozgrzać nawet) no i jest oczywiście mróz, zimowe opony, ogrzewanie na full... ale to jest IMHO jednak za dużo... Na trasie zszedłem do jakichś 8,6 l... mniej ale bez rewelacji...
Czy tu może też być jakaś zależność między terkoczącą pompą a spalaniem?
Jestem bardzo ciekaw co z gwarancyjną wymianą tego elementu - jutro jadę do ASO umówić się na sprawdzenie tego. Swoją drogą w Poznaniu co polecacie - Sunny czy Skodex?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez luckylucWracam z ASO. U mnie oprócz terkotania było jeszcze telepanie. Telepała się osłona termiczna, a terkocze...
... pompa paliwa.
W odpalonej testowej octavi z pompy paliwa dochodzi tylko szum. U mnie jest terkotanie!
Mechanik stwierdził, że pompa do wymiany, ale szef serwisu musi dopiero wysłać zapytanie do SKODA POLSKA czy mogą taką pompę wymienić na gwarancji. Jak będzie odmowa to robię dym.
Tak jak pisałem w poprzednim poście. Sprawdźcie u siebie jak działa pompa paliwa. Jestem na 99% przekonany, że tu jest problem.
Sugerowac im że to pompa paliwa ? czy znów liczyć na to że usłyszą ? Nie wiem jaką metodę przyjąć.
PS. czyżby wada seryjna ?Pozdrawiam
Piotr
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Piotr AMPZamieszczone przez luckylucWracam z ASO. U mnie oprócz terkotania było jeszcze telepanie. Telepała się osłona termiczna, a terkocze...
... pompa paliwa.
Tak jak pisałem w poprzednim poście. Sprawdźcie u siebie jak działa pompa paliwa. Jestem na 99% przekonany, że tu jest problem.
Sugerowac im że to pompa paliwa ? czy znów liczyć na to że usłyszą ? Nie wiem jaką metodę przyjąć.
PS. czyżby wada seryjna ?
Musisz go rozgrzać, jechać do ASO. Wjechać razem z nimi na hale. Wyłączyć silnik i włączyć. I tak kilka razy! Wskazać, że pompa paliwa terkocze.
Mogą mówić, że tak ma być lub że nie słyszą. Wtedy najlepiej zażądać, żeby podstawili jakąś inna Octavie z silnikiem 1,4 TSI. Powinni mieć model testowy, bo teraz większość salonów mają testowe octavie z tym silnikiem.Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez luckylucWtedy najlepiej zażądać, żeby podstawili jakąś inna Octavie z silnikiem 1,4 TSI. Powinni mieć model testowy, bo teraz większość salonów mają testowe octavie z tym silnikiem.
U mnie w ASO testowe 1.4 TSI ma tylko szefi do jego auta mozna porownac ale jego czesto nie ma
przysięgam tak raz mi powiedzieli bo już była mowa z nimi o porównaniu do nowego auta, więc wczesniej musze wiedziec czy jest szef ... a moze jemu tez terkota :|
Zrobię jak mówisz w każdym bądź razie.Pozdrawiam
Piotr
Komentarz
-
-
Nie jestem pewien ale wydaje mi się, że między zbiornikiem paliwa a jednym z tłumników jest taka blacha która zabezpiecza przed temperaturą zbiornik i kto wie czy ona się nie poluzowała podgieła w zaspie itp i gdy ałto jest dociążonę choćby pełnim zbiornikiem jest minimalny luz i mniej terkocze? :|ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
-
mi to wyglada na jakies pierwsze chorobsko wieku dzieciecego, problem pojawial sie rowniez w tym topicu: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=15 i chyba w jeszcze jednym, nagrany jest filmik. interesuje sie tym tematem bo biore zakup auta z tym silniczkiem pod uwage
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rkbmi to wyglada na jakies pierwsze chorobsko wieku dzieciecego, problem pojawial sie rowniez w tym topicu: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=15 i chyba w jeszcze jednym, nagrany jest filmik. interesuje sie tym tematem bo biore zakup auta z tym silniczkiem pod uwage
Po ustaniu traktora słychać jedynie terkotanie, ale jak pisałem to prawdopodobnie pompa paliwa.Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM
Komentarz
-
-
Ja niestety mam bałagan w garażu i nie dam rady wjechać, auto więc stoi "pod chmurką" - ale prawdę mówiąc co mnie to obchodzi???
Samochód jest nowy, kosztował spore pieniądze i nie mam zamiaru tolerować takich odgłosów w kabinie... zwłaszcza, że silnik jest cichy, wygłuszenie dosyć dobre... więc sorry ale ASO musi to wymienić - gwarancja do czegoś zobowiązuje.
Komentarz
-
-
Przyjmijmy na chwilę, że to faktycznie pompa paliwa. Czy ktoś, kto ma dostęp do ETKI mógłby sprawdzić czy 1.4TSI ma jakąś oryginalną (indywidualną) elektryczną pompę paliwa, bo jeśli nie (na co po cichu stawiam) to czemu niby problem miałby występować tylko w jednym silniku benzynowym. Cały czas mam nadzieję, że to nie pompa.
Komentarz
-
Komentarz